Отбелязваме 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев. Президентът

...
Отбелязваме 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев. Президентът
Коментари Харесай

Честването на Гоце Делчев: Скопие посреща Генчовска, македонското ръководство е в Брюксел

Отбелязваме 150 години от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев. 

Президентът Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков ще се причислят към честванията в Благоевград, а министърът на външните работи Теодора Генчовска отпътува за Северна Македония, където ще сервира цветя на гроба на героя в църквата „Свети Спас“ в Скопие.

За нея външното министерство, както бе обявено на брифинг в четвъртък вечерта, знаело още от понеделник, че ще е в част от делегацията. Македонските публицисти обаче до последно не можеха да потвърдят, че тя ще е най-високопоставеният представител на македонското държавно управление.

Това честване в Скопие бе оповестено от българския министър председател Кирил Петков от трибуната на Народното събрание предходната седмица.

От северномакедонска страна там ще бъде министърът на културата на Северна Македония.

По същото време външният министър Буяр Османи и министър председателят Димитър Ковачевски са в Брюксел.

Съвместното отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев раздели мненията в Северна Македония, където медиите на процедура научиха за идното събитие от мненията на Петков пред Народното събрание.

Дори македонската част от историческата комисия се разграничи от него като политическо предложение на двете държавни управления. Тази седмица се появи и писмо на 193-ма интелектуалци, настояващи, че единствено македонците имат право да популяризират революционера, в което бе подложена на критика и македонската част от комисията.

Плановете за честване се трансформираха и в България, откакто Министерският съвет заяви, че Петков няма да взе участие в поднасянето на цветя пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина, а само ще се включи по-късно в честванията в Благоевград дружно с президента Румен Радев.

Гоце Делчев остава основна разграничителна фигура в връзките на двете страни. 

След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 година министър председателите на двете страни на няколко пъти полагаха венци пред гроба му в Скопие и пред паметника му в Благоевград.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР